De 5am-club. Wat een onzin. Daar doe ik niet aan mee.

De 5am-club. Wat een onzin. Daar doe ik niet aan mee.

Jan 31, 2023

Om 5 uur opstaan. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Al een paar jaar geleden hoorde ik dat er blijkbaar zoiets bestaat als de '5am-club'. Ik zag niet in waarom ik dat zou doen. Met mijn wisselende ritme, meerdere avonden les tot een uur of 10, paste ik niet bij deze club. En toch sta ik nu vroeg op. Elke dag. Wat is er met mij gebeurd? Ben ik gek geworden?


Tijdens het retreat onlangs leefden we 4 dagen volgens een traditioneel yogisch leefritme, zoals in een ashram. Om 5.15 uur werden we wakker gezongen, zodat we om 6 am klaar konden zitten voor de meditatie van een half uur, 3 kwartier of een uur. Daarna 2 uur yogales en vervolgens lezing/satsang. Om 11 uur aten we onze eerste maaltijd. Vanaf half 3 ging het middagprogramma verder met ongeveer dezelfde opzet. Rond half 10, 10 uur gingen we slapen, want de wekker ging weer vroeg.


Het bijzondere is dat het me in zo'n setting prima afgaat om vroeg te gaan slapen en vroeg op te staan. Dat is wel anders thuis. Ik ging de afgelopen maanden steeds later naar bed, om dan op een tijdstip op te staan dat ik in ieder geval 7 uur had geslapen én nog op tijd in de praktijk kon zijn voor mijn eerste les of sessie van de dag. Met die 7 uur slaap zorgde ik in ieder geval goed voor mezelf.


Althans, dat dacht mijn hoofd. Mijn lijf vond dit eigenlijk helemaal niet zo fijn, merkte ik steeds meer. Het was elke morgen opschieten (ook al nam ik wel 2 uur voor mijn ochtendroutine), een race tegen de klok. Die onrust voelde ik eigenlijk de rest van de dag. En in de avond scrolde ik vaak doelloos op mijn telefoon en deed daarnaast meestal ook nog wat nuttige dingen op mijn mobiel of laptop.


Inzicht en besluit

Tijdens het retreat stond mijn telefoon uit. Die verleiding en afleiding had ik dus niet. Voordat ik hem op de laatste avond heel even aan zette (even checken of ik nog wat moest doen, zakelijk gezien), voelde ik dat ik moe was. Een paar minuten apps checken verder had ik de ervaring dat ik eigenlijk nog best fit was. Tot ik de telefoon uitzette en naar het toilet ging, om me klaar te maken om te slapen. Ineens overviel de vermoeidheid me weer!


Deze ervaring bracht mij een belangrijk inzicht. Het bezig zijn op mijn telefoon haalt mijn aandacht volledig weg uit mijn lichaam. Ik voel dan niet meer hoe het daarmee is. En later op de avond scrollen bleek helemaal niet zo'n goed idee... en dus niet alleen vanwege het vaak genoemde te blauwe licht (waarvoor ik al een filter gebruik).


En ik besloot ter plekke om in deze gewoonte verandering te brengen. 's Avonds na half 10, 10 uur ga ik niet meer online. En als die tijdsvulling dan toch zou gaan wegvallen, dan kan ik net zo goed vroeger gaan slapen! En vroeger opstaan. Zou ik het gewoon gaan doen? Ook om 5.15 uur opstaan? Ja, ik besloot ook dit te gaan doen.


Mijn ervaringen

Inmiddels zit de eerste week er ruim op. Hoe heb ik deze verandering ervaren?


Allereerst blijk ik het heerlijk te vinden om elke dag te starten met de rust van meditatie en de activiteit van yoga. Het gave is dat dit ook in de rest van de dag in mij doorwerkt! Ik voel me rustiger, meer gefocust en heb meer inspiratie.


Ik heb nog iets ervaren. Na 4 avonden pas rond 22.30 uur thuis zijn en dus niet voor 23 uur op bed (kunnen) liggen, bleek om 5.15 uur opstaan wel héél vroeg. Niet alleen qua aantal uren slaap bleek dat ontoereikend, ook wat betreft hersteltijd na het lesgeven of de coaching schoot het tekort. Ik merkte het in mijn energiepeil en gemoed. En ik probeerde uit hoe opstaan om 5.45 uur me zou bevallen. Dit lijkt nu het goede tijdstip te zijn!


Ik realiseerde me ook iets bijzonders. Namelijk dat ik wel dácht dat ik aan zelfzorg deed door in ieder geval 7 uur slaap te pakken, maar dat dit altijd nog was aangepast op de planning van de dag. En dus niet voorop stond.

Nu ik de dag -hoe die er verder ook uit ziet- sowieso begin met uitgebreid tijd voor mezelf te nemen, voel ik dat ik écht voor mezelf zorg. Als eerste. Met als gevolg dat ik mijn werkzaamheden en activiteiten veel beter kan doen. Ik voel me blijer, lichter, vrijer. Kan me makkelijker openen naar en verbinden met anderen. Ik ben zo blij dat ik eindelijk deze omslag heb weten te maken. Het draagt bij aan mijn gezondheid, mijn wel-zijn en aan hoe ik mijn werk kan doen. Daarnaast heb ik ook veel meer aan mijn dag!


Het belang van een goed dag-nachtritme

Wist je trouwens dat een goed dag-nachtritme super belangrijk is? Bijvoorbeeld de hoeveelheid daglicht die je ziet heeft heel veel effect op je hormoonbalans. Op zo'n beetje al je hormonen, want ze reageren vaak op elkaar. En daardoor heeft het effect op je gewicht, je slaap, je spieren, je spijsvertering, je gemoedstoestand en meer. Ik deelde hierover pas een post op Instagram en Facebook. In mijn coachingstrajecten benader ik jou met een holistische blik. Dat betekent dat ook je leefritme ter sprake komt. Samen gaan we kijken wat er eventueel anders zou kunnen om jou te ondersteunen bij het bereiken van je doelen.


Hoe is dat voor jou? Hoe ziet jouw dagritme eruit? En bevalt dat je? Heb je klachten die een relatie met je ritme kunnen hebben? Als je wilt dat ik even met je meekijk, laat me dit dan weten. Stuur me gerust een persoonlijk bericht (mail, app of via een van mijn social mediakanalen).


PS Nog 1 ding: ik weet niet zo goed wie daarover gaat, maar uhm, die 5 am-club: hoor ik daar nu toch een beetje bij?