Is Restorative yoga alleen goed bij burnout?
Misschien heb je het idee dat Restorative yoga vooral goed is bij burnout. Of als je herstellend bent van een ziekte. Maar wist je dat deze yogavorm voor bijna iedereen passend en zelfs super waardevol is? Een yogavorm die diepe ontspanning brengt en je werkelijk doet opladen: een parel binnen de yoga!
Toch loopt het niet zo storm in deze lessen als ik zou verwachten gezien de resultaten die deelnemers ervaren. Veel deelnemers aan mijn lessen restorative yoga komen uit een burnout. En ik zie ze vaak na een tijdje stoppen, bijvoorbeeld wanneer ze voldoende hersteld zijn om weer aan het werk te gaan. Toch is restorative yoga ook (of juist) dán zó waardevol. En met alle stress in onze wereld, door volle agenda's, de vele petten die mensen dragen, de zorg voor kinderen of ouders, drukke jobs en dan vaak ook nog eens de zingevingsvraag "zit ik wel op de goede plek?", zou restorative yoga juist super populair moeten zijn!
Daarom leg ik in deze blogpost uit waarom restorative yoga zo geweldig is. Oók als je geen burnout-klachten of ziekte hebt. Ga er even goed voor zitten en neem er een kop thee bij, want het is een wat langere post deze keer!
"Te zacht en te weinig 'doen' "
Als ik het over Restorative yoga heb, dan voelt dat voor veel mensen als 'niks vooor mij'. Ze zeggen het meestal niet met zoveel woorden, maar duidelijk wordt dat ze graag iets willen 'doen'. En dat Restorative yoga voelt als "te zacht en te weinig 'doen' ". Dat zachtheid en loslaten centraal staan klopt. En ik zie dit juist als de grootste plussen van deze yogavorm. Maar waarom dan?
Over je zenuwstelsel
In onze wereld, waar 'het druk hebben' haast een statussymbool is geworden, staan we bijna continu 'aan'. Als we 'aan' staan, is ons sympatische zenuwstelsel actief. Dat is het deel van ons zenuwstelsel dat belangrijk is in geval van dreiging. Vroeger was dat bijvoorbeeld een beer. Bij gevaar wordt onze stressrespons geactiveerd en maken we ons klaar om te vluchten, te vechten of te bevriezen. In het lichaam gebeurt er vanalles om te regelen dat dat gaat lukken als het nodig is. Er worden stresshormonen in je bloed afgegeven en om je grote spieren klaar te maken voor actie, worden ze voorzien van veel zuurstof en energie. Daarvoor gaat je hart harder pompen en adem je sneller en hoger en uit je reserves worden suikers vrijgemaakt. Je spijsvertering wordt even stilgelegd, want die is nu niet van levensbelang en dat geldt ook voor je geslachtsorganen en -hormonen. Verder maken de hormonen je alert en zetten ze al je zintuigen (horen, zien, voelen etc.) op scherp. Zo merk je alles op wat gevaarlijk kan zijn en word je bijvoorbeeld niet in je slaap overvallen.
Een heel zinvolle en logische samenwerking in je lichaam om je veilig te houden in levensgevaarlijke situaties.
Alleen...
In onze tijd is er maar weinig dreiging op die manier. Toch ervaren we wél stress. Dat is vooral mentale stress. Maar de grap is: ons brein ziet geen verschil (stress is stress) en reageert nog steeds op de 'oude manier'. Dat betekent dat in ons lichaam de stress respons wordt geactiveerd óók wanneer we druk ervaren op het werk, wanneer we piekeren over iets of het moeilijk vinden om ons ergens over te uiten.
Aangezien dit vaak aanhoudende situaties zijn, wordt ook de stressrespons continu geactiveerd. Bovendien verbruiken we de suikers niet en krijgen de stresshormonen geen prikkel om weer af te nemen. Wanneer we dit niet doorbreken, betekent dit dat we constant stress ervaren in ons systeem en het overbelast raakt. We krijgen pijn in de nek en schouders, ervaren stijfheid in ons lichaam, overprikkeling, hartkloppingen, hoge bloeddruk en slapen slecht. Duurt dit nog langer, dan kunnen we chronische ziekten ontwikkelen.
Hoe kom je uit de stress?
STAP UIT DE SITUATIE
Als je ervoor kunt zorgen dat de factoren die je stress bezorgen uit je leven verdwijnen, dan is dat natuurlijk een geweldige keuze :-) Helaas is dit vaak niet realistisch.
VERANDER JE PERSPECTIEF
Daarnaast is de meeste stress niet iets van buitenaf, maar ontstaat het in jou als reactie op een situatie buiten je. Dus wanneer jij anders met die situatie leert omgaan, verandert ook je stresservaring.
ONTLAAD
Verder is het superbelangrijk voor je lichaam dat je het ontlaadt.
Je regelmatig los schudden helpt hierbij. En ook belangrijk is het verbruiken van de opgebouwde energie (de suikers) in je arm- en beenspieren door deze spieren te gebruiken, in plaats van stil te blijven zitten op je bureaustoel of bank.
ONTSPAN
Breng daarnaast ontspanning terug in je systeem. Zo kan je lichaam zich weer veilig voelen en stoppen met de stress respons. Het parasympatische deel van je zenuwstelsel neemt het weer over en je hormoonhuishouding verandert. Je voelt je weer rustiger, je spijsvertering verbetert, je lichaam verzacht met meer ruimte en minder stijfheid als effect, en je slaapt beter.
En hoe speelt restorative yoga hierin een rol?
Restorative yoga helpt je om de ontspanning terug te brengen in je lichaam en in je geest. Heel fijn en helpend, maar belangrijker nog vind ik: restorative yoga leert je heel goed voelen, bewust en sneller ontspannen en dus afschakelen van spanning naar ontspanning. Ik zie vaak bij de deelnemers dat de eerste keren écht ontspannen nog heel lastig is. Toch voelen ze al wel dat de les hen goed doet. En dus komen de meesten terug. Wanneer ze vaker restorative yoga beoefenen, merken ze dat het ontspannen beter gaat, de ontspanning dieper wordt en sneller komt. Ze kunnen er steeds meer bewust bij blijven (waardoor het effect ook groter is), merken steeds meer details op in hun lichaam en dat verfijnt hun yogabeoefening.
Zo leert restorative yoga je ook om jezelf toestemming te geven goed voor jezelf te zorgen. Vooral als je altijd leerde om de ander op 1 te zetten. Vergelijk het maar met die zuurstofmaskers in het vliegtuig. Die zet je als ouder eerst bij jezelf op en dán pas bij je kind. Want alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor de ander (blijven) zorgen.
Wat doet restorative yoga níet voor je?
Ik ben super fan van restorative yoga. Toch is het niet de enige yogavorm die ik aanbied. En dat is niet voor niet. Want ik ben daarnaast óók groot fan van balans. Dat betekent dat ook beweging en van het ontwikkelen van kracht en souplesse essentieel zijn. En dat mis je in Restorative yoga. Wat is dan de ideale yogavorm voor jou?
VOOR SPORTERS
Doe je al veel aan sport? Dikke kans dat je conditie en kracht geweldig zijn ontwikkeld. Maar misschien is het minder goed gesteld met je lenigheid en je innerlijke rust. Dat komt omdat de meeste sporten je sympatische zenuwstelsel activeren. En dat is super, maar sta je ook al aan tijdens de rest van je dag, met je baan vol deadlines of een gezin met constant drukte en actie? En ga je dan na zo'n dag actief sporten? Dan verbruik je wel de opgebouwde energievoorraad, wat heel goed en nodig is. Daarna slaap je misschien diep, van vermoeidheid. Maar, rust je ook uit en laad je op?
Zonder goede ontspanning sta je - ook met sporten- de hele dag 'aan'. En daarom is Restorative yoga een geweldige aanvulling voor jou. Je spieren ontspannen en je ervaart daardoor meer ruimte in je lichaam. En je brengt je zenuwstelsel terug in balans en laadt op. Zodat je de volgende dag ook weer de drukte aankunt.
Leer je Hatha yoga beoefenen op een 'niet-sportieve' manier, met veel aandacht en ontspanning tijdens de inspanning, dan kan ook hatha yoga een heel fijne yogavorm voor je zijn.
VOOR DE NIET-SPORTIEVELINGEN
Ben jij nou niet zo'n fan van sporten en bewegen en doe je het liefst alléén restorative yoga? Ik ga eerlijk met je zijn: het beoefenen van alléén restorative yoga raad ik je alleen aan wanneer beweging qua energie of fysieke mogelijkheden (nog) niet kan. Je lichaam heeft namelijk ook spierkracht en beweging nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dus: kun je bewegen en is je energie daarvoor ook toereikend? Beweeg dan! Daag je jezelf (natuurlijk afgestemd) uit! Wandelen is een fantastische eerste stap. Bouw de afstand en je tempo rustig op en wandel met aandacht. Of, kies voor een rustige hatha yogavorm (bijvoorbeeld mijn Reconnect hatha yogales) en oefen met aandacht en zelfzorg.
De conclusie
Restorative yoga is voor bijna iedereen ontzettend helpend. Zeker in deze wereld waarin we de hele dag 'aan' staan. Restorative yoga brengt balans en ontspanning in jouw drukke leven, laat je ervaren wat 'zelfzorg' betekent en helpt je opladen, zodat jouw accu vol blijft.