Comfort is lekker. Of toch niet?
Ik zag pas ergens de slogan 'Probeer onze nieuwe gemakbox'. Geen idee waarover het ging, maar de zin triggerde mij. Want moeten gemak en comfort wel op nummer 1 staan?
Comfort vs uitdaging
De wereld draait steeds meer om gemak en comfort. Ik merk hoe gemakkelijk ook ik hierin meega in mijn leven, met bijvoorbeeld eigenlijk íets teveel comfortfood en iets te weinig beweging. Aan de andere kant daag ik mezelf regelmatig teveel uit en neem ik weinig echte rust. Wat mijn werk betreft sta ik bekend om mijn wat meer pittige hatha yogalessen, maar ook om de restorative yogalessen, waarin comfort centraal staat.
Moet alles makkelijk zijn?
Dus, waarom triggerde me de zin over de gemakbox dan? En wat versta ik eigenlijk onder comfort en gemak? In de context van deze blog bedoel ik dat ons veelal wordt voorgehouden dat alles makkelijk moet zijn. Dat je je bijvoorbeeld niet meer hoeft in te spannen om iets te bereiken of verkrijgen, dat het de bedoeling is dat je lekker in je stoel achterover kunt leunen terwijl alles naar je toe komt. Dat je fysieke uitdagingen of inspanning zoveel mogelijk moet vermijden.
En ik ben het daarmee niet eens.
Waarom dan niet, vraag je je misschien af. Want is moeiteloosheid niet 'de bedoeling'?
Laat 1 ding helder zijn: ik ben absoluut van de 'moeiteloosheid', in de zin dat je doet wat 'de bedoeling' is voor jou. Dat je niet tegen de weerstand in leeft, terwijl je diep van binnen weet dat wat je doet eigenlijk niet echt klopt.
Maar wat ik zie (en zelf op sommige punten ook ervaar) is dat we door het vele gemak en comfort in ons leven steeds zwakker worden, minder weerbaar en dat onze veerkracht afneemt of zelfs verdwijnt. En dát maakt dan weer dat we steeds sneller stress ervaren. Hoe dat komt?
Inspanning is oké
Wanneer we ons fysiek inspannen of iets spannends doen én daarbij leren te ontspannen, ervaart ons lichaam dat het veilig is om zichzelf wat uit te dagen. Dat maakt dat ons primitieve brein niet met een stressreactie op de proppen komt die ons vastzet of doet 'vechten'. Wanneer we constant gemak en comfort opzoeken, dan oefenen we niet met deze ervaring van veiligheid bij (in)spanning, worden we minder veerkrachtig, voelen we ons zwakker en zoeken we vervolgens geruststelling in gemak en comfort(food). Wat het steeds moeilijker maakt om wél oké te zijn met inspanning en ongemak.
Alsmaar over grenzen gaan is niet oké
Tegelijkertijd staat in onze wereld centraal dat we alsmaar moeten doorgaan. Dat je niet stilstaat bij wat je eigen behoeften en grenzen zijn, is normaal geworden. En doordat we daardoor over onze grenzen heen gaan en onszelf uitputten, hebben we massaal behoefte aan ontspanning, gemak en comfort. En dus hangen we 's avonds op de bank, vullen we onze magen met comfortfood -liefst thuis bezorgd- en worden we steeds minder weerbaar en veerkrachtig.
Tijd voor verandering!
Ik geloof dat we hierin iets te veranderen hebben. Dat we hebben te doorzien wat er gebeurt in ons, in relatie tot de wereld om ons heen. Moeten we aan de ene kant onze veerkracht trainen door onze grenzen te onderzoeken, en aan de andere kant leren ons lichaam opnieuw te horen en begrijpen. Mogen we voor ons lichaam gaan zorgen, het ontspanning gunnen, zodat het kan herstellen wanneer we over onze grenzen zijn gegaan. Het mooie is dat wanneer je meer in je lichaam gaat voelen, je ook beter die grenzen en behoeften voelt. En dit is precies waarom ik hatha yoga en restorative yoga in mijn praktijk aanbied. Het is ook de reden dat ik je in mijn hatha yogalessen uitdaag (soms wat pittiger, andere keren wat milder) én dat ik jou in mijn restorative yogalessen zo graag een diepe ontspanning te laten ervaren. De wat meer dynamische hatha en de diep ontspannende restorative yoga vullen elkaar zo prachtig aan! Voor mij is het de perfecte combi van yogastijlen.
Dus, die gemakbox: ik vind m niet zo'n goed idee. Zorg liever dat je op tijd stopt met werken zodat je zelf lekker vers kunt koken. En stap op de fiets om je boodschappen te halen. Voel je steeds meer echt aanwezig in je lichaam en je zult opmerken wat het écht nodig heeft. Op het ene moment een uitdaging -met een glimlach op je gezicht- , op het andere moment pure ontspanning.
Heb je zin om vanuit deze invalshoek mijn lessen eens te komen ervaren? Check dan alle info over yoga op mijn website.