Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

YOGA

Ben jij dit?
Je voelt je stijf, vermoeid, de energie stroomt niet lekker. Je voelt dat je weer in beweging wilt komen. Maar de sportschool: dat is niks voor je!


Of herken jij jezelf meer hierin?
Je voelt je eigenlijk altijd onrustig. Je ervaart een hoge (werk)druk. Diepe vermoeid. Misschien leef je al een tijd met chronische klachten. Of ben je aan het herstellen van een ziekte of burn-out of zit je tegen dat laatste aan. Ze zeggen dat je moet ontspannen, maar hoe doe je dat in hemelsnaam?

In beide gevallen kunnen mijn yogalessen iets voor jou zijn.

Je kunt bij mij terecht voor je wekelijkse portie yoga, of af en toe meedoen met een les.

Wekelijkse yoga groepslessen:

- hatha yoga ('gewone yoga')

- restorative ('herstellende') yoga

- yoga die geschikt is bij chronische pijn- en vermoeidheidsklachten

Maandelijkse groepsles:
De Special: 'Relax, Reset & Restore' (een ultieme combinatie van restorative yoga en yoga nidra).

Seizoen:
In de zomer bij goed weer geef ik hatha yoga in het Philips van Lenneppark.

 • 100% tijd voor jezelf

 • zakken in je lichaam, herstellen

 • meer kracht, ruimte en ontspanning

 • YOGA-AANBOD

  Hatha Yoga

  Hatha yoga is wat we meestal de 'gewone yoga' noemen. In deze les combineren we vertraging in statische houdingen met zachte beweging en flow van de ene naar de andere houding. De adem en het voelen van je lichaam staan daarbij centraal. En natuurlijk sluiten we altijd af met de heerlijke eindontspanning waarin alle ervaringen van de les een plek kunnen vinden in je lichaam en geest.

  Op deze manier met aandacht bewegen en lichaam en geest weer met elkaar verbinden brengt ruimte, energie en rust.

  We oefenen een zo moeiteloos mogelijke yogabeoefening, ieder binnen de eigen mogelijkheden.

  Iedereen kan dan ook meedoen. Je hoeft dan ook niet flexibel, slank of jong te zijn om aan yoga te doen. Het vraagt wel van jou dat je oefent in het stoppen jezelf met anderen te vergelijken. Yoga doe je voor jezelf en voor niemand anders en binnen jouw mogelijkheden. Zo kom je bij de werkelijke betekenis van yoga: verbinding. Van alles wat jij bent: je lichaam, geest en ziel. 

  Mijn yogalessen nodigen je uit om je grenzen te onderzoeken. In zachtheid ruimte te vinden in je lichaam en kracht en flow in jou (terug) te brengen.

  Door de uitdaging leer je je zenuwstelsel op een gezonde manier met stressvolle situaties om te gaan. Dat helpt je in je dagelijkse leven.

  Wanneer zijn de lessen?

  Wanneer je leeft met chronische klachten is beweging belangrijk voor je welzijn, maar lukt of kan niet alles zomaar.

  Je hebt bijvoorbeeld chronische pijn of vermoeidheid, een auto-immuunaandoening of long-Covid-klachten.

  Waarschijnlijk vind je door je klachten ontspannen lastig, maar voel je wel dat je lichaam er behoefte aan heeft.

  Dan is de speciale yogales bij chronische klachten iets voor jou.

  We bewegen rustig en met focus op aandacht en verzachting. Waar mogelijk en nodig werken we aan kracht in de spieren en een gezond adempatroon en natuurlijk is er altijd ontspanning!

  De oefeningen in deze les stem ik af op jou en de andere deelnemers. 

  Vóór deelname vul je daarom een kort intakeformulier in en daarnaast stem ik ook af op wat er in het moment nodig is.

  We oefenen op de mat en/of op een stoel. Je kunt dus altijd meedoen. Kom het zelf ervaren!

  Wanneer zijn de lessen?

  Als je je vaak onrustig voelt, hoge (werk)druk ervaart, heel moe bent, chronische klachten hebt. En als je veel spanning in je lichaam hebt, maar geen idee hebt hoe je kunt ontspannen.

  Dan kan restorative yoga je helpen! In deze yogavorm lig of zit je in houdingen die je lichaam volledig ondersteunen. We beperken prikkels als licht, geluid, druk en temperatuur zoveel mogelijk. Daarom gebruik ik zachte materialen (bolsters, kussens en dekens) die maken dat je spieren volledig kunnen ontspannen. Met mijn stem begeleid ik je aandacht naar je lichaam en de adem. Dat verterkt het ontspannende effect.

  Restorative yoga ondersteunt je herstel, brengt diepe rust en ontspanning. Als je regelmatig oefent, kun je steeds makkelijker ontspannen. Niet alleen tijdens de lessen, je zult dit ook in je dagelijkse leven gaan merken. Je voelt ook steeds beter wat je nodig hebt, en leert zo om beter voor jezelf te zorgen.

  Naast wekelijkse lessen Restorative yoga kun je 1x per maand extra lang genieten van deze yogavorm. Op (meestal) de 4e vrijdag van de maand geef ik de Special 'Relax, Reset & Restore' van 2 uur: een combinatie van restorative yoga met yoga nidra. En soms bied ik nog andere specials aan, waarbij restorative yoga centraal staat. Houd daarvoor de agenda en mijn socials in de gaten!

  “ONS LICHAAM VERTELT ONS ZONDER WOORDEN WAT AANDACHT VRAAGT.

  IK GELOOF DAT WE DOOR ERNAAR TE LUISTEREN DE VERBINDING TUSSEN LICHAAM, GEEST EN ZIEL KUNNEN HERSTELLEN.”

  WANNEER ZIJN DE LESSEN?

  MAANDAG
  10.30 - 11.45 uur Yoga bij chronische klachten
  13.15 - 14.30 uur Restorative yoga

  WOENSDAG
  18.45 - 20.00 uur Hatha yoga
  20.30 - 21.45 uur Restorative yoga

  VRIJDAG
  Elke 4e vrijdag van de maand:
  19.15 - 21.15 uur Special: 'Relax, Reset & Restore' (Restorative yoga & Yoga nidra)

  Je vindt de extra Specials in de agenda!

  VEELGESTELDE VRAGEN OVER YOGA

  Welke yogavorm past bij mij?

  In het kort:

  • Ben je in een redelijke conditie en wil je je lichaam een beetje uitdagen en tegelijkertijd ontspanning ervaren? Dan is hatha yoga voor jou!
  • Ervaar je chronische pijn en/of vermoeidheid? Dan is yoga bij chronische klachten iets voor jou!
  • Ben je herstellend van ziekte of burnout, zit je heel laag in je energie, vind je ontspannen lastig, kun of mag je niet teveel bewegen? Dan kan restorative yoga voor jou passend zijn!

  Bij de verschillende yogavormen hierboven vertel ik je meer over de soorten yoga die ik aanbied. Kom je er toch niet uit? Neem dan even contact met me op. Via een mailtje of boek een videocall in. Dan kijk ik even met je mee of er een les is die bij jou past.

  Met welke chronische klachten kan ik bij je terecht?

  In de yogales bij chronische klachten richt ik me vooral op mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Spreekt deze les jou aan, maar heb jij andere klachten? Neem dan even contact met me op, dan kijken we samen of deze les toch bij jou kan passen.

  Is de yogales bij chronische klachten dynamisch of juist rustig?

  In de yogales bij chronische klachten combineer ik zachte en rustige beweging met een uitnodiging voor strekking en het opbouwen van kracht. Daarnaast is er ook ruim de tijd voor ontspanning, meestal in een restorative houding. Het is een rustige les, waarin we ook regelmatig de stoel gebruiken als steun of om zittend oefeningen op te doen. De oefeningen pas ik aan op de deelnemers.

  Wat voor mensen komen naar jouw lessen?

  De deelnemers aan mijn lessen zijn 'gewone mensen', net als jij en ik. Mijn lessen zijn geen modeshow van hippe leggings en yoga-outfits, maar iedereen draagt gewoon kleding waarin hij of zij zich lekker voelt en gemakkelijk in kan bewegen.

  Verder hangt het natuurlijk af van de yogavorm.

  • In de yogales voor chronische klachten komen vrouwen met langdurige / chronische pijn en vermoeidheidsklachten en die willen onderzoeken hoe ze hiermee beter / anders kunnen omgaan.
  • In de hatha yogales komen zowel mannen als vrouwen die wat diepgang en fysieke uitdaging fijn vinden en tegelijkertijd ook rust zoeken, omdat het leven al zoveel van hen vraagt.
  • De restorative yogalessen trekken mensen die het lastig vinden om te ontspannen, mensen met een druk leven, mensen die zichzelf wekelijks of maandelijks diepe ontspanning en me-time gunnen en ook mensen die herstellend zijn van ziekte of burn-out.

  Mijn cursisten zijn down-to-earth, heel pragmatisch en 'van deze wereld' en tegelijkertijd voelen ze wel een verbinding met iets groters.

  Wat als ik een les mis omdat ik op vakantie ga?

  In je abonnementsprijs is 8 weken vakantie verrekend. Dit betekent dat ik minimaal 44 weken per jaar lessen verzorg, maar meestal zijn dat er meer. Loopt jouw vakantie niet gelijk met de weken dat er geen lessen zijn? Dan kun je de gemiste lessen inhalen op andere momenten tijdens de looptijd van je abonnement, mits er plaats is. Je volgt dan dus voor of na je vakantie een extra les in de week. Ga je regelmatig weg op andere momenten dan ik vakantie heb ingepland, en voorzie je dus dat je veel lessen mist? Dan kun je ook ervoor kiezen om steeds een losse maand aan te schaffen in plaats van een doorlopend abonnement. Dat betekent wel dat ik je plek in de les alleen per maand kan garanderen.

  Hoe groot zijn de groepen?

  In mijn praktijkruimte is in een yogales plaats voor maximaal 10 deelnemers.

  Moet ik yogakleding aan?

  Wat is 'yogakleding' eigenlijk?

  Het is in ieder geval geen modeshow in mijn lessen :-) Draag kleding waarin je lichaam vrij kan bewegen en zonder harde delen (zoals riemen, knopen en ritsen). Dat kan 'yogakleding' zijn, maar ook iets anders wat stretchy of ruim genoeg is.

  Kan ik een proefles volgen?

  Jazeker, je kunt om kennis te maken met mij, de yogavorm en mijn manier van lesgeven een losse les boeken. Daarvoor betaal je 15 euro. Om te ervaren of een bepaalde soort les bij je past, raad ik je overigens aan om 4 lessen te proberen. Op die manier gun je jezelf de tijd om echt te voelen wat de yoga voor je doet en of de gekozen les bij je past. Na 1 les kan dat nog heel lastig zijn, zeker wanneer yoga nieuw voor je is. Je kunt je eerste 4 lessen met korting volgen door met korting een losse maand hatha yoga of restorative yoga aan te schaffen. Meer info hierover vind je op de Tarievenpagina.

  Merk je na je eerste les dat de gekozen yogavorm niet past, dan kun je ook een van de andere yogavormen proberen binnen je proefmaand.

  Na je losse les of proefmaand besluit je dan of je doorgaat en of je kiest voor steeds losse maanden, een doorlopend abonnement dat je per maand via automatische incasso betaalt, of betalen per half of heel jaar in 1x. Een abonnement is voordeliger dan losse maanden en dan ben je ook van je plek in de groep verzekerd.

  Wat is het verschil tussen restorative yoga en yin yoga?

  Bij yin yoga ontspan je zoveel mogelijk in houdingen die strekking brengen in je lichaam. Restorative yoga is erop gericht volledig te ontspannen en geen actieve strekking op te zoeken. Door de ondersteuning met zachte materialen en de langere tijd (10 tot 20 minuten) in een vorm (bij yin is de ondersteuning veel minder en blijf je 3 tot 10 minuten in een houding) geeft restorative yoga het lichaam meer ruimte om spanning volledig los te laten.

  Verder werk ik bij restorative yoga met veel zachte materialen als steun. Bij yin yoga zijn dit vaker ook hardere materialen, zoals blokken. En anders dan in de meeste yin yogalessen gebruik ik geen muziek en is er veel stilte.

  In yin yoga is veel aandacht voor gerichte strekking van de meridianen. Daarop ligt bij restorative yoga geen focus (ook omdat we ons niet op strekking richten).

  Ik wil meer ruimte in mijn lichaam. Wat past dan het best?

  Spanning in de weefsels beperkt de bewegingsruimte in het lichaam. Door spanning los te laten ontstaat er meer ruimte. Wanneer je heel veel spanning in je lichaam hebt en je hebt geen idee hoe deze los te laten, dan kan restorative yoga een goede start zijn om hiermee te oefenen. Je lichaamsbewustzijn neemt daarbij ook toe. Wil je (evt. op een later moment) ook in beweging komen, dan kan hatha yoga (of de yoga bij chronische klachten, afhankelijk van je situatie) een goede manier zijn om actieve stretches toe te voegen aan je practice. Daarbij brengt je actief ruimte in je lichaam, en oefen je om tegelijkertijd het lichaam ontspannen te houden.

  Yoga is toch altijd ontspannend? Wat maakt restorative yoga anders?

  Inderdaad, elke vorm van yoga heeft ontspanning als effect, mits het op de juiste manier wordt aangeboden en je het ook op de juiste manier beoefent. Een yogales die een goede balans kent tussen activering en ontspanning brengt het sympatische en parasympatische zenuwstelsel met elkaar in evenwicht. Restorative yoga is volledig gericht op het activeren van het parasympatische zenuwstelsel. Als dit deel van het zenuwstelsel actief is ben je in een ontspannen staat van zijn, waarin belangrijke lichaamsprocessen optimaal hun werk kunnen doen, zoals de spijsvertering, hormoonhuishouding en ademhaling. Daarom is restorative yoga extra ontspannend. 

  Voor de dieptemassage breng je 2 grote doeken mee. Dit kunnen badlakens zijn, maar ook een hamamdoek is heel fijn. Het is het meest ideaal als je er helemaal op past.

  Voor de yogamassage breng je 1 grote doek mee.

  DEELNEMERS AAN HET WOORD

  Lees hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers aan mijn yogalesssen.

  "Ingrid weet de werelden van hoofd, hart en lichaam ogenschijnlijk eenvoudig met elkaar te verbinden"

  “De yogalessen van Ingrid zijn altijd fijn in evenwicht. Er is ruimte om te voelen en om contact te maken met je lichaam, evenals ruimte om je grenzen op een speelse manier te verleggen. Ingrid is een ervaren mens en docent en nodigt telkens uit om met respect voor je lichaam en voor jezelf te voelen wat jouw lichaam die les nodig heeft. Ingrid’s stijl is zowel warm, zachtaardig en intuïtief, als helder en dicht bij de realiteit zoals die is. Ze weet de werelden van hoofd, hart en lichaam ogenschijnlijk eenvoudig met elkaar te verbinden. Dat is een waardevolle kracht.”

  Sophie (27)


  "Ik kan weer in mijn lichaam zijn en voel me minder snel gespannen"

  Jouw lessen doen me zo goed. In het begin vond ik het heel moeilijk om in mijn lichaam aanwezig te zijn. Maar nu ik een paar maanden verder ben, gaat dat veel beter. Ik voel ook meer energie en mijn spanning loopt minder snel op.

  J (65)

  "Je komt helemaal tot rust, zowel je spieren als je geest"

  Deelgenomen aan een sessie "Restorative yoga" en dat was heerlijk. Op een rustige manier ga je in een niet-inspannende houding liggen en kom je helemaal tot rust. Zowel je spieren als je geest. Hoewel ik volledig wakker was, zakte mijn hartslag tot bijna het niveau als in een slaap.

  Aanrader!

  Hans (64)

  TWIJFELS OVER WELKE YOGAVORM BIJ JE PAST?

  Boek dan een (video)call van ongeveer 20 minuten met me in. Daarin bespreken we je vraag en kijken we of er binnen mijn aanbod iets is wat jou bij jou daarbij kan helpen.

  Fijn, ik wil graag even met je bellen!

  IK LAAT JE ENERGIE STROMEN

  Ik geloof erin dat we met yoga en adem veel in het lichaam in beweging kunnen brengen en daarmee ook in andere lagen in onszelf. En, dat niet alle yogavormen voor iedereen op elk moment in het leven passend zijn. Daarom bied ik meerdere yogavormen aan. Je kiest de vorm die nú bij jou past. Verandert dit? Dan kies je gewoon een andere les.

  Meer over mij weten?

  MIJN AANBOD

  Naast yoga kun je bij mij ook terecht voor massage en 1-op-1 sessies.
  Ben je daar nieuwsgierig naar? Hieronder vind je het overzicht van mijn aanbod.

  mini-retreat

  MINI-RETREAT VOOR 2

  Samenzijn met iemand die je lief is, op een manier die je zowel dichtbij jezelf als bij elkaar brengt en waarna je volledig ontspannen en opgeladen weer naar huis gaat.

  Sessie van 3 uur, speciaal op maat voor jullie. Met restorative yoga als basis, aangevuld met elementen die bij jullie behoefte passen. 


  € 215,00 voor jullie samen


 • unieke ervaring, 100% afgestemd op jullie

 • diepe ontspanning

 • landen en verbinding